Renginys

Globaliojo optimizavimo algoritmų kūrimas, lygiagretinimas ir taikymas

(0), 2016 09 09

Optimizavimu vadiname geriausio pasirinkimo paiešką. Kol galimų pasirinkimo alternatyvų yra tik kelios, ypač kasdieninėje veikloje, palyginame ar įvertiname galimas ir pasirenkame sau geriausią alternatyvą – trumpiausiai užtrunkantį kelią į darbą, labiausiai pageidaujamą patiekalą restorane, mažiausią kainą pasiūliusį tiekėją. Tačiau kai alternatyvų daugiau ar netgi be galo daug, reikalingi metodai ir algoritmai geriausiai alternatyvai (sprendiniui) surasti. Moksle ir technikoje labiausiai išvystytas „lokalusis“ optimizavimas, kai apie sprendinio optimalumą galima spręsti iš informacijos aplink jį. Pavyzdžiui, galime rasti giliausią vietą dauboje, eidami tik žemyn. Kai gali būti daug „daubų“, reikalinga kitokia strategija ir globaliojo optimizavimo algoritmai.
Paskaitoje globaliai geriausio sprendinio ieškosime lyg raktų namuose. Naudosime algoritmus, grįstus paieškos srities dalijimu ir tikslo funkcijos rėžių skaičiavimu, nustatant neperspektyvias sritis. Išsirinkta sritis įvertinama, jei tikslo funkcijos rėžis parodo, kad srityje nebus sprendinių geresnių už jau žinomus. Ji pašalinama iš tolesnės paieškos, o kitu atveju dalijama į dalis ir procesas kartojamas. Kitaip tariant, jei sugebame peržvelgę kambarį pasakyti, kad čia raktų nėra, einame ieškoti į kitą kambarį. Jeigu ne, dalijame paieškos sritį į mažesnes – kambarį į spintas, spintą į lentynas ir stalčius ar pan. Tik optimizavime ieškome geriausio sprendinio (pavyzdžiui, didžiausio rakto). Globaliajame optimizavime negalime pasakyti, kad radome, kol neperžvelgėme visos paieškos srities.
Optimizavimas taikomas įvairiose žmogaus veiklos srityse. Verslo ir rinkos, farmakologijos ir medicinos, chemijos ir statybos inžinerijos uždaviniams spręsti. Algoritmus vykdantys kompiuteriai padeda išspręsti sudėtingus optimizavimo uždavinius. Dažnai sprendžiant praktinius uždavinius įprastų kompiuterių skaičiavimo pajėgumo neužtenka. Todėl aktualu kurti efektyvius globaliojo optimizavimo algoritmus ir juos lygiagretinti – kurti lygiagrečiąsias versijas, skirtas našiesiems superkompiuteriams, kompiuterių klasteriams ir skaičiuojamiesiems tinklams.

Registracija į renginį

LaikasLaisvos vietosRegistracija
17:00 liko 250 iš 250 Pasibaigęs renginys

Renginio informacija

Renginio nr.9
Lektorius(-iai)prof. dr. (HP) Julius Žilinskas
Data2016 09 09
VietaLMA didžiojoje salėje
AdresasGedimino pr. 3, Vilnius, Lietuva

Komentarai

Parašykite šiam straipsniui komentarą