Renginys

Saulės laikrodis? Tai labai paprasta!

(0), 2015 09 11

Saulės laikrodis – pirmasis laiko matavimo prietaisas žmonijos istorijoje. Saulės laikrodžiai yra svarbūs mokslo istorijos ir kultūros paminklai, nepraradę savo dekoratyvinės ir informacinės reikšmės. Jie gali būti panaudojami ir šiandien kaip moksliniai prietaisai. Gnomonu buvo suorientuotas prizminis reflektorius, kurį į Mėnulį nugabeno kosminis laivas „Apollo-11“. Kompasu to padaryti neįmanoma – Mėnulis neturi magnetinio lauko. Iš Žemės paleistas ir nuo reflektoriaus atsispindėjęs lazerio spindulys tiksliai išmatavo atstumą tarp planetos ir jos palydovo.
Atvykę į renginį, sužinosite apie saulės laikrodžio atsiradimo istoriją, kuo įžymus KTU studentų miestelyje esantis saulės laikrodis, kodėl saulės laikrodžio laikas tik keturis kartus per metus (vienas iš jų – rugsėjo 1-ji) sutampa su mūsų laikrodžių parodymais ir pan. Tačiau labiausiai Jus sudomins tai, kad iš arti galėsite susipažinti su įvairių saulės laikrodžių veikiančiais maketais (vienintelė būtina sąlyga – saulėta diena, – į ką atkreipia dėmesį ir taikli sentencija lotynų kalba: „Si sol deficit, respcit me nemo“ – kai nėra saulės, manęs niekas nepastebi), išmoksite perskaityti šešėliu rodomą laiką, kuriuo naudojosi net ir turtingi Romos imperijos patricijai. Jie turėdavo vergus horarijus („valandininkus“) kurių pareiga būdavo nubėgti iki saulės laikrodžio, esančio miesto aikštėje ir „atnešti“ (t.y. sugebėti ir perskaityti) laiką.
Kompiuterio monitoriaus ekrane matysite, kaip realiame laike kinta saulės padėtis netoliese esančio KTU vertikaliojo saulės laikrodžio atžvilgiu. Neabejojame, kad šiame renginyje patirtų įspūdžių skatinami, neliksite abejingi ir atlikę skaičiavimus panorėsite įsirengti saulės laikrodį. Kūrybinės sėkmės! UMBRA DOCET (Šešėlis moko).

Renginio informacija

Renginio nr.172
Lektorius(-iai)inž. Jonas Navikas
Data2015 09 11
Renginio pradžia10:00-15:00
VietaKTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto I a. fojė
AdresasStudentų g. 50, Kaunas, Lietuva

Komentarai

Parašykite šiam straipsniui komentarą