Renginys

Kas bendro tarp Archimedo ir lazerinio ginklo?

(0), 2015 09 17

Paskaitoje, organizuojamoje Lietuvos karo akademijos Atrankos centre, sužinosite apie lazerinį ginklą ir jo panaudojimą šių dienų karyboje, apie karininko profesiją ir karines institucijas, nuo XIX a. veikusias Karo akademijos teritorijoje. Išmėginsite akies taiklumą Lazeriniame tire.
Pirmasis mokslininkas, pabandęs panaudoti saulės šviesą kovoje su priešu – Archimedas, gyvenęs III a. pr. m. erą. Rašytiniai šaltiniai byloja, kad Archimedas, ginant Sirakūzus nuo romėnų antpuolio, „apginklavo“ savo karius – 500 vyrų – didžiuliais metaliniais veidrodžiais ir, romėnų laivams priartėjus prie kranto, įsakė saulės šviesos spindulius nukreipti į priešą. Romėnai atsitraukė.
Ar saulės spinduliu pavyko laivus padegti? O gal tai tik stiprus psichologinis efektas? Šiandien žinome, jog tai tik legenda. 2012 m. amerikiečių mokslininkų grupė įrodė, kad aprašytomis priemonėmis laivų padegti neįmanoma. 1960 metais išradus lazerį, kilo idėja sukurti lazerinį ginklą. Lazerio spindulio panaudojimo karyboje sistemos buvo daug kartų išbandytos, tačiau ilgai liko eksperimentinėse laboratorijose. 2004 metais amerikiečiai, pritaikę naujas kieto kūno lazerių kaupinimo technologijas, Saudo Arabijos poligone visam pasauliui pademonstravo, kad lazerio spinduliuote galima sunaikinti tanką. Didžiųjų valstybių lazerinių technologijų bendrovės: „Lockheed Martin“ (JAV), „Rheinmetall Defense“ (Vokietija) sėkmingai išbandė lazerinių ginklų sistemas pagal priešlėktuvinį scenarijų, numušant nepilotuojamus skraidymo aparatus, ir pagal priešraketinį scenarijų, numušant taktines raketas. Ateityje kompanijos tikisi sukurti 100 kW galios lazerinius įrenginius, tenkinančius reikalavimus, keliamus kariniams ginklams.

Dėmesio! Atvykstantieji privalo su savimi turėti ASMENS DOKUMENTĄ (moksleivio ar studento pažymėjimą, ID kortelę ar kt.)

Registracija į renginį

LaikasLaisvos vietosRegistracija
11:00 liko 25 iš 25 Pasibaigęs renginys
14:00 liko 21 iš 21 Pasibaigęs renginys

Renginio informacija

Renginio nr.59
Lektorius(-iai)doc. dr. Vytautas Gudelis, doc. dr. Nijolė Janulaitienė, ats. kpt. Kęstutis Kairys
Data2015 09 17
VietaGenerolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Atrankos centre
AdresasŠilo g. 5 A, Vilnius, Lietuva

Komentarai

Parašykite šiam straipsniui komentarą