Festivalio naujienos

2008 metų Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ aidai (0)

Biologija yra vienas iš įdomiausių ir perspektyviausių mokslų. Tai mums padėjo suprasti biologijos mokytojas, Kaišiadorių A. Brazausko vidurinės mokyklos direktorius St. Bernikas. Jo dėka mes, vienuoliktokai, pasirinkę mokytis biomedicinos mokslų sritį, galėjome dalyvauti mokslo festivalyje ir klausytis paskaitų Vilniaus ir Kauno universitetuose.
Vilniaus universitete daktaras Arvydas Tamulis skaitė paskaitą tema „Programuojamos gyvos dirbtinės ląstelės – naujos kartos ginklai prieš vėžį ir aplinkos taršą.” Galėjome susipažinti su biotechnologijos vystymosi galimybėmis. Paveldimumo pakitimų tyrimai ateityje transformuos mediciną į „personalizuotą”, kai kiekvienas pacientas bus gydomas, atsižvelgiant į jo genetinius ypatumus. Labai sudomino dirbtinių ląstelių susinaikinimo mechanizmas. Išgirdome optimistinę naujieną, kad „nano karo” (mažų dalelių antpuolių) greitai nebus. Paskaita buvo įdomi, bet, deja, ne visus terminus iš karto supratome, tad po paskaitos reikėjo ir pavartyti žodynus, ir konsultuotis su mokytoju.
Kaišiadorių A. Brazausko vidurinės mokyklos direktorius St. Bernikas įvaldo rankų plovimosi techniką.
Su dideliu įdomumu išklausėme ir profesoriaus Arvydo Janulaičio paskaitą tema „Biotechnologija – beribis vystymasis ir tikrieji ar menami pavojai”. Lektorius mus supažindino su revoliuciniais biotechnologijų pokyčiais, vykstančiais ne tik medicinoje, bet ir žemės ūkyje, chemijos pramonėje, energetikoje. Profesorius kalbėjo apie genetiškai modifikuotų augalų privalumus ir slypinčius pavojus, galimybes juos numatyti ir išvengti. A. Janulaitis pateikė daug įdomių pavyzdžių, kaip modifikuoti produktai gali išgelbėti nederlingais metais šalis nuo bado. Nuramino, kad modifikuoti produktai pavojaus mūsų organizmui nekelia, tad juos tikrai galima ramiai vartoti maistui.
KMU doc. Daiva Janulaityte-Gunther ir Kaišiadorių A. Brazausko vidurinės mokyklos mokiniai.

Kauno medicinos universitete mūsų laukė susitikimas su doc. Daiva Janulaityte-Gunther, kuri mums suprantamai pasakojo apie mikroorganizmus „žudikus”, atsparius antibiotikui meticilinui ir galinčius išžudyti daugiau žmonių nei AIDS. Pamatėme mikroorganizmus mokslinėje universiteto labaratorijoje, nustatėme jų formą ir išsidėstymą, atpažinome juos mitybinėse terpėse. Darbas su mikroskopu visiems buvo be galo įdomus! Be to, sužinojome, kokie vaistai geriausiai naikina bakterijas sergant įvairiomis ligomis. Vėliau prof. Alvydas Pavilonis ir dr. Giedrius Vaidelys mokė mus plauti rankas taip, kaip jas plauna tikri chirurgai. Toks plovimas užtrunka net 30 min! (Dabar mes daug švariau plauname rankas!). Pabaigoje visi gavom dovanų jogurto – „Actimel” ir sveiki ir linksmi grįžome namo.
Tokios išvykos į universitetus mus ne tik supažindina su naujausiais biologijos mokslo pasiekimais, bet ir teikia praktinės naudos – skatina gyventi sveikai. Tai ir puiki profesinio orientavimo pamoka. Mes supratome, kad mūsų pasirinkta biomedicinos mokslo sritis įdomi ir perspektyvi, nes biologijos mokslas sparčiai žengia į priekį ir žada ateityje labai dideles permainas, neįtikėtinus laimėjimus įvairiose srityse – nuo ligų įveikimo iki taršos problemų sumažinimo ir galbūt visiško sustabdymo.

Viktorija NEVIERAITĖ

Kaišiadorių A.Brazausko vidurinės mokyklos 11 b klasės mokinė

Komentarai

Parašykite šiam straipsniui komentarą