Renginys

Kambarinėse gėlėse slypintys pavojai

(0), 2015 09 15

Augalai yra pirmieji organinės medžiagos kūrėjai ekosistemose. Jie vieninteliai aukštesnieji organizmai, gebantys saulės energiją paversti į cheminę. Augalai yra būtini, kad mes galėtume gyventi – juos valgome, naudojame aplinkos puošimui, iš jų gaminame drabužius, tualeto ir kosmetikos priemones, vaistus.
Bet augalais maitinasi ir kiti gyvūnai. Kai kurių sistematinių grupių, pavyzdžiui, vabzdžių, plitimas ir dauginimasis pastaruoju metu yra labai suintensyvėjęs. Atrodo, jie pasiruošę sugraužti, iščiulpti visus augalų lapus ir stiebus. Nenuogąstaukime. Augalai jau senai yra prie to pripratę. Kai tik atsirado jais mintantys gyvūnai, patys ėmė gamintis nuodingas medžiagas, augintis dyglius ir kitaip ginkluotis prieš užpuolėjus. Mums, žmonėms, tie augalų prisitaikymai išlikti gyviems yra nenaudingi, kartais net pavojingi sveikatai. Todėl turime susipažinti su augalais, ypač su tais, kurie auga šalia mūsų ir susidraugauti su jais.
LEU oranžerijoje auga apie 800 skirtingų atogrąžų ir paatogrąžių augalų, kurie Lietuvoje auginami kaip kambarinės gėlės. Ir tikrai didžioji jų dalis yra pavojingi mūsų sveikatai. Vaikščiodami tarp šių augalų susipažinsime su jų pakitimais ir prisitaikymais išlikti konkurencinėje kovoje dėl būvio ir išmoksime saugiai elgtis su jais. Visi, net ir patys nuodingiausi augalai yra mums reikalingi.

Registracija į renginį

LaikasLaisvos vietosRegistracija
15:00 liko 20 iš 20 Pasibaigęs renginys
16:00 liko 20 iš 20 Pasibaigęs renginys

Renginio informacija

Renginio nr.38
Lektorius(-iai)vyr. botanikė Teresė Jokšienė
Data2015 09 15
VietaEkskursija LEU Gamtos, matematikos ir technologijų fakulteto oranžerijoje
AdresasStudentų g. 39, Vilnius, Lietuva

Komentarai

Parašykite šiam straipsniui komentarą